Conferința „Turismul și Dezvoltarea Durabilă”

Dezvoltarea durabilă a turismului este de actualitate, o temă abordată din ce în ce mai des de specialiști în diferite domenii de activitate. Motivul este următorul: turismul este un mare consumător de spaţiu şi de resurse naturale şi constituie o importantă sursă de poluare.
Un sistem care urmărește principiul dezvoltării durabile ar putea fi soluția împotriva sistemului actual, care stimulează consumul excesiv. Care este rolul și unde este locul resursei umane în procesul de dezvoltate durabilă? Trăim o epocă în care stresul a pătruns în forță în viața oamenilor.
În acest sens a avut loc conferința intitulată ”Turismul și dezvoltarea durabilă”, în data de 27. martie 2015, la Covasna. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Promovarea Turismului Balnear şi a resurselor turistice endogene din zona turistică Covasna”, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional și implementat de Consiliul Local Covasna.

Domnul Thiesz János, primarul stațiunii Covasna, a deschis evenimentul, vorbind despre investițiile care au avut loc și care sunt planificate pentru îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor publice. Aceste investiții constribuie în mod direct și indirect la dezvoltarea turistică a stațiunii.

În opinia Domnului Vajda Lajos, vicepreședintele Asociației CLUSTERO și fondatorul Clusterului Regional Balneoturistic ”Transylvania”, dacă dorim să vorbim despre sustenabilitate în stațiunile balneoclimaterice trebuie să facem diferență între turismul de distracție și cel de tratament. Dezvoltarea durabilă începe cu inteligența socială care prevede prevenția bolilor, în jurul căruia este necesar reconstituirea culturii turismului balneare. Această cultură are la bază tratamentul fără medicamente, atmosfera primitoare a stațiuniilor unde vizitatorii au posibilitatea de a regăsi echilibrul trup-suflet-spirit. Dl. Vajda a prezentat și soluții în ceea ce privește neajunsurile în stațiunile balneoclimaterice. O astfel de soluție constă în comunicare, cooperare și încredere între mediul economic (balneologie – turism), mediul universitar și de cercetare, mediul administrativ și organizații catalizator. Astfel, afirmă dl. Vajda, stațiunile balneare pot deveni leacuri pentru combaterea bolii secolului, a stresului.

Doamna Rodica Pencea, secretarul general al Organizației OPTBR, a prezentat stadiul actual al stațiuniilor balneoclimaterice din România, și principalele motive care au condus la oarecare stagnare a domeniului. Organizația Patronală a Turismului Balnear din România face parte din inițiatorii Clusterulului Regional Balneoturistic ”Transylvania”. A fost ridicată de Doamna Pencea și problema migrației specialiștilor din domeniul balneologiei. În ciuda faptului că există o imagine negativă asupra stațiunilor balneare românești, turistul vine, dar vine de nevoie, afirmă dna. Pencea.

Domnul Horváth Alpár, membru al Societății de Geografie din România, a făcut o prezentare asupra conceptului de turism durabil, și asupra previziunilor privind turismul, punctul de referință fiind Covasna. În opinia domnului profesor Horváth atracția turistică constă în ”alte servicii”, și nu în cazare sau în unitățiile de alimentație publică.

Evenimentul a fost închis de Doamna Oana Nanțu-Isac, membru al echipei de implementare a proiectului, prezentând cele mai importante manifestări de promovare a stațiunii Covasna.

Pentru ca balneoturismul să devină un atu regional și/sau național este esențială o abordare interdisciplinară, cu grad înalt de valoare adăugată, printr-un sistem în care resursa umană este cea mai importantă valoare. Sinergie și armonie – așa ar trebui să fie caracterizate stațiunile balneare din România. Interdisciplinaritatea vizează: aspectul stațiunilor, problemele sociale, probleme de mediu, cercetarea cu grad înalt de aplicabilitate, cercetări cu rezultate diseminate, resursa umană – specialiști în domeniu, formare profesională, rolul administrațiilor centrale, comunicare și marketing, internaționalizare.

Au mai participat la eveniment medici de familie, medici cardiologi, experți din domeniul sănătății din toată țara, specialiști în turism și alte persoane interesate.