Dezvoltarea Regională

Potențialul pentru turismul balnear pe care Regiunea Centru îl deține argumentează perspectiva dezvoltării economice locale prin intermediul acestuia.

În Regiunea Centru se gãsește cea mai mare densitate de stațiuni balneoclimaterice din România. Apele minerale cu proprietãți terapeutice, lacurile bogate în sãruri minerale, lacurile din fostele saline, mofetele, nãmolurile, turba, aerul puternic ozonificat, constituie cei mai importanți factori curativi naturali. Proprietãțile deosebite și valoarea terapeuticã a izvoarelor au fost remarcate încã din Evul Mediu, iar la începutul secolului XIX s-au fãcut primele studii și observații științifice asupra lor și a început construcția primelor stabilimente pentru tratament.

Alinierea la standardele europene și internaționale, dar și schimbările apărute în sectorul turistic presupun modernizarea structurilor și infrastructurii turistice dar mai ales perfecționarea resursei umane din domeniu în vederea creșterii calității produselor și serviciilor turistice de sănătate și, implicit, a satisfacției oferite turistilor. Devine totodată esențială identificarea principalelor metode de creștere a fluxurilor de turiști în zonă, demers ce solicită implicarea și parteneriatul între toți actorii implicați în activitatea turistică – mediul economic privat, autorități și instituții publice locale, centre de cercetare și inovare și diferite organizații.

Regiunea  Centru  are în componeneță unele  din județele  cele mai bogate în resurse naturale cu valoare terapeutică (Harghita și Covasna, urmate de Mureș, Sibiu, Brașov și Alba). Factorii de cură sunt foarte diverși putând fi valorificați pentru tratarea a numeroase afecțiuni (cardiovascultare, ginecologice, ale aparatului locomotor și ale sistemului nervos periferic, boli reumatismale, afecțiuni ale aparatului respirator etc.), care se regăsesc într-o bogăție de resurse naturale: ape, nămoluri, emanțiile  de gaze (mofete), salinele, bioclimatul etc la care se adaugă tradițiile școlii de sănătate și balneoturism din România.