Stațiuni balneoturistice

BĂILE TUȘNAD

Este un oraș în județul Harghita ,numit și PERLA ARDEALULUI sau MICA ELVEȚIE.
Perla Ardealului a fost fondat în anul 1842 dar cu ocazia revoluției din anul 1849 stațiunea a fost distrusă , abia în anul 1852 a început reconstrucția stațiunii. În anul 1861 zona era deja cunoscută ca Băile Tușnad dar statutul de stațiune balneoclimaterică îl opține în anul 1890.
Această stațiune este renumită pentru aerul pur , izvoare minerale și mofete ,proprietățile curative al acestui oraș erau cunoscute de localnici încă din sec.XVIII.

Indicații terapeutice

La această localitate se fac diferite tratamente cum ar fi tratarea afecțiunilor cardiovasculare (stări după infarct miocardic, tulburări circulatorii, afecțiuni valvulare ale miocardului, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii);
afecțiuni ale sistemului nervos (nevroza astenică, distonii neurovegetative, stări astenice secundare, stări de oboseală fizică și intelectuală);
afecțiuni digestive (boli ale stomacului, tulburări funcționale ale colonului, gastrite cornice, enterocolite, dischinezii biliare);
afecțiuni endocrine (hipertiroidie usoară, insuficientă suprarenală, boala Basedow)

Resurse de tratament

Factori naturali de tratament ce se găsesc aici sunt: ape minerale carbogazoase, cloruro-sodice, bicarbonate, mofete, bioclimat de tip subalpin, stimulant, tonifiant.

Resurse de tratament

Aici se găsește o varietate mare de factori de cură cum ar fi ape minerale clorurate sodice, iodurate, bromurate, concentrate, atermale, cu o mineralizare totală de 17,1 – 74,5 g/l (din apa izvoarelor se extrage sarea de Bazna comercializată prin farmacii); nămolul terapeutic extras de pe fundul bazinelor din staţiune are origine mixtă, predominând substanţele minerale aduse la suprafaţă de apa sondelor şi izvoarelor care sedimentează; bioclimat de cruţare, slab excitant; pe malul lacurilor sărate, în timpul verii, atmosfera este bogată în aerosoli şi hidroioni de iod şi sodiu, cu efecte terapeutice.

BAZNA ( SIBIU)

Bazna este un sat în partea de nord-vest a județului Sibiu , cu o altitudine medie de 320 m.
Este o stațiune balneoclimaterică permanentă recunoscută pentru efectele curative ale izvoarelor sale de ape minerale și nu în ultimul rând pentru nămolul terapeutic.Sunt tratate afecțiuni ale apartului locomotor, ca reumatismul,artroze, spondiloze, stări post traumatism, afectiuni ginecologice, otolaringologice, endocrine, afectiuni cauzate de stres.

Indicații terapeutice

Aici se fac tratări de afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală şi lombară, artroze, poliartroze); afecţiuni reumatismale inflamatorii (stări algice după reumatism articular acut sau după infecţii de focar); afecţiuni reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală); afecţiuni posttraumatice (redori articulare posstraumatice, stări după operaţii pe articulaţii, muşchi şi oase, stări după entorse, luxaţii şi fracturi);
afecţiuni neurologice periferice (pareze şi paralizii posttraumatice, sechele după polineuropatii, poliradiculoneuropatii, sechele după poliomielită); afecţiuni ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicite, metroanexite cronice); afecţiuni asociate (afecţiuni ORL, afecţiuni endocrine, boli profesionale).

BIBORȚENI

Acest sat este situat în județul Covasna , renumit după izvoarele de ape minerale. Apele minerale de la Biborțeni sunt îmbuteliate și vândute sub marca Biborțeni.

Resurse de tratament

Locul oferă instalaţii pentru băi fierbinţi în căzi sau bazine, aparatură pentru electroterapie şi hidroterapie. Găsiți și instalaţii pentru băi de plante și nu numai, dacă doriți să faceți mișcări puteți să exersați la săli de gimnastică. De asemenea aveți numeroase posibilităţi de recreere cu piste de schi, săniuş.

BORSEC

Situat în județul Harghita cu o populație medie de 2585 de locuitori.Localitatea își datorează numele resurselor de ape minerale cu bogate calități terapeutice și dispune de numeroase instalații de tratament.
Apa minerală este considerată REGINA APELOR MINERALE câștigând și medalia de argint și Diplomă de Onoare la expozițiile organizate în 1876 la Berlin.

Indicații terapeutice

Se tratează boli cardiovasculare, varice, boli digestive( constipaţie cronică, gastrită cronică hipoacidă), boli endocrine, dischinezie biliară, tulburări renale, nevroză astenică, boli de nutriţie dar și dureri musculare şi dureri articulare

Procedeuri

Cură internă şi externă de ape minerale, electroterapie, fizioterapie, electropunctură, ionizări. Balneofizioterapie şi recuperare medicală.

COVASNA

Stațiunea este cunoscută din timpuri îndepărtate prin ”Balta Dracului” unul din cele mai interesante fenomene postvulcanice din vecinătate. Este foarte bogată în izvoare minerale,carbogazoase,calcice , magbeziene în emanații de bioxid de carbon ale mofetelor.

Indicații terapeutice

Dacă aveți hipertensiune arterială stadiul I şi II, sechele în urma atacurilor vasculare cerebrale sau sechele infarct miocardic. Insuficienţă mitrală şi aortică compensată, valvulopatii, flebite superficiale şi profunde. Boală varicoasă sau arteriopatii periferice, afecţiuni metabolice: diabet zaharat, nevroze, afecţiuni ginecologice, disfunţii erectile sauvenopatii.

Procedeuri

Aici găsiți băi cu ape minerale încălzite și mofete, se fac aerosoli și inhalaţii dar și împachetări cu parafină. Se face electroterapie, masaj și gimnastică medicală. Acest loc are și numeroase băi galvanice.

Resurse de tratament

Cadrul natural din Covasna oferă o imensă bogăție de factori balneari și climaterici cu rol terapeutic. Principalii factori terapeutici ai zonei sunt: apele minerale carbogazoase, feruginoase, calcice hipotone si hipertone, respectiv mofetele cu emanații de gaze ușor radioactive.

LACUL ROȘU

Sunt puține exemple cînd calamități naturale au drept consecințe , nu distrugeri și pierderi de proporții ci modificări capabile să înfrumusețeze geografia. Formarea lacului a avut loc în anul 1837 după 20 de ani de la fenomenul care a dat naștere lacului. Trei turisti din Gheorgheni au poposit pe malurile sărate , ei au povestit că au descoperit ”un colț din paradis”.

MALNAȘ BĂI

Reședința comunei Malnaș , satul Malnaș este situată pe Malul Oltului între Munții Baraolt și Munții Bodoc.
Satul a devenit cunoscut după apa minerală ,o apă minerală feruginoasă , carbogazoasă și calcică, folosit în cură internă pentru amelioarea simptomelor bolilor aparatului digestiv și renal.

Indicații terapeutice

Apa este benefică pentru afecţiunii ale tubului digestiv (gastrite cronice hiperacide, ulcere gastrice şi duodenale cronice, colite cronice, constipaţia cronică) și afecţiunii cardiovasculare (insuficienţa mitrală şi aortică compensată, hipertensiunea arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză), pentru nevroza astenică și afecţiuni respiratorii.

Procedeuri

Există instalaţii pentru băi calde cu apă minerală, instalaţii pentru mofete, buvete pentru cura internă cu ape minerale și un bazin cu apă minerală în aer liber.

Resurse de tratament

Se găsesc ape minerale carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, sodice, calcice, magneziene, cu o mineralizare totală de 3,3-27,6 g/l, mofete, bioclimat de cruţare.

Resurse de tratament

Acesta include apele sărate ale lacurilor, apa minerală a izvorului Horea, nămolul sapropelic. Este caracterizat de topoclimatul sedativ, odihnitor.

OCNA SIBIULUI

Denumită și ”litoralul Ardealului” stațiune turistică permanentă ,este situată la 17 km distanță de Sibiu. Această stațiune dispune de numeroase lacuri saline,unele dintre ele declarate monumente ale naturii. Apele sărate de mare concentrație ale lacurilor , apa minerală, nămolul sapropelic și topoclimatul sedativ relaxant are efecte tonifiante asupra organismului uman. Lacurile sărate au o concentrație de sare 260gr/l.

Indicații terapeutice

Apa este benefică pentru tratări ale afecţiunilor reumatice, afecţiunilor inflamatorii subacute şi cronice ale anexelor, pentru boli ale aparatului locomotor, dar și pentru sterilitate.

Procedeuri

Sunt diferite băi, masaj subacvatic, băi parţiale cu vârtej pentru membrele superioare şi inferioare. Exista tratamente cu nămol si parafină si termo terapie contrastantă (saună). Se efectuează pulverizații collective, servicii de masaj uscat și elongații cervicale si lombare, proceduri cu curenți de joasă, medie și înaltă frecvență. Se tratează și afecțiuni inflamatorii subacute și cronice ale anexelor și sterilitatea. Cultura fizică medicală pe aparatură modern și căzi pentru întregul corp sau tratamente parţiale cu ape cloruro-sodice hiperconcentrate, clima.

PREDEAL

Este un oraș în județul Brașov este situat la cea mai mare altitudine din România. Orașul Predeal este recomandat atât pentru recreere cât și pentru refacere datorită aerului curat , fără praf sau alți agenți alergici , bogat în ozon și radiații ultraviolete , atmosferă ionizantă și presiunea relativ scăzută a aerului. Climatul montan din zona Valea Prahovei cu verile răcoroase și iernile figuroase face ca stațiunea Predeal să fie de un real interes turistic în toate anotimpurile.

Indicații teraputice

Este benefic pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine și al problemelor de creștere ale copiilor dar și neuroasteniei.

Resurse de tratament

Aerul este foarte curat, fără praf sau alți agenți alergici, bogat în ozon și radiații ultraviolet. Este caracterizat de o atmosferă ionizată și presiunea aerului este relativ scăzută.

Indicații terapeutice

Ideal pentru tratarea bolilor ginecologice si pentru insuficienţa ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică spondiloză cervical, spondiloză lombară. Pentru tendinite, tendimiozită,afecţiuni degenerative, inflamatorii şi reumatismale
Stări posttraumatismale(după operaţii vindecate la articulaţii, muşchi, luxaţii entorse). Boli ale sistemului nervos periferic, boli cardiovasculare(ulceraţii, acrocianoza) și boli endocrine.

Procedeuri

Puteți beneficia de împachetări cu nămol cald, de kinetoterapie sau electroterapie, hidroterapie, de gimnastică medical. Puteți să relaxați în băi calde în cadă sau bazin
sau pe plajă.

SOVATA

Stațiunea Sovata a devenit stațiune balneară în anul 1850. Renumele se datorează lacurilor cu ape clorulate și sodice prezentînd fenomenul de heliotermie. Tratamentele sunt indicate bolilor ginecologice, inflamatorii și reumatismale, stări posttraumatismale etc.

Resurse de tratament

Sunt numeroase ape clorate şi sodice prezentând fenomene heliotermale, instalaţii pentru electroterapie, saune, săli de gimnastică.
Apele minerale au o compoziţie fizico-chimică foarte variată: carbogazoase, bicarbonatate, clorurosodice, iodate, feruginoase şi uşor sulfuroase. Mofetele sunt emanaţii de bioxid de carbon (80-98% bioxid de carbon), provenite din activităţi postvulcanice, denumirea provenind din latină (mephitis- emanaţie puturoasă). Au un efect vasodilatator ce determină creşterea fluxului sanguin muscular şi cerebral, scăderea tensiunii arteriale şi calmarea durerilor reumatic, poate fi găsită și o mică cantitate de radon natural care ajută la creşterea metabolismului celular, la producţia de baleiaj a radicalilor liberi şi la mai buna funcţionare a sistemului imunitar. Efectul bioxidului de carbon, de îmbunătăţire a fluxului de sânge subcutanat, ajută la procesul de detoxifiere a organismului. Prin urmare, tratamentul cu mofete este deosebit de bun pentru a completa diverse cure de sănătate, de slăbire, ajutând şi la combaterea celulitei.

VÂLCELE

Este un sat în județul Covasna , a devenit cunoscut după izvoarele de apă minerală. În secolul al XVII se contruiesc primele adăposturi din lemn și piatră pentru bolnavi care veneau la tratament terapeutice pentru afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni respiratorii etc. La Vâlcele funcționează un sanatoriu pentru copii cu profil de hepatită.

Indicații terapeutice

Este un loc ideal pentru tratarea afecţiunii cardiovasculare (hipertensiune arterială, arteriopatii prin ateroscleroză, varice), afecţiunii ale tubului digestiv (gastrite cronice hiperacide, constipaţia cronică), afecţiuni hepato-biliare (dischinezie biliară, colecistita cronică), afecţiunii metabolice şi de nutriţie, afecţiunii respiratorii, afecțiunii endocrine. Se tratează și nevroza astenică și bolile profesionale.

Resurse de tratament

Se găsesc ape minerale carbogazoase, bicarbonatate, magneziene, calcice, sodice, feruginoase, hipotone, cu o mineralizare totală de 6,6 – 8,9 g/l, bioclimat de cruţare.

Procedeuri

Locul are instalaţii pentru băi calde cu apă minerală, buvetă pentru cura internă cu apă minerală. La Vâlcele funcţionează un sanatoriu de copii cu profil de hepatită.